Typ oferty: Enoturystyka
Transport: własny
Wyżywienie: śniadanie
Ilość dni: 3
Tokaj - Turystyka winiarska - enoturystyka - festiwale i trasy winne - degustacje. Od Tokaju przez Sarospatok do Satoraljaujhely wspaniałe tereny uprawy winorośli
piwnice z winami. „Nie ma wina nad węgrzyna!”- słynne staropolskie przysłowie jest ciągle aktualne w Tokaju. Węgry
W naszej ofercie pobyty w hotelach w Tokaju i Regionie Tokajskim z dojazdem własnym lub zorganizowanym przez cały rok
Dla osób indywidualnych, grup studyjnych i wyjazdów firmowych
Degustacje wina, winne imprezy, winne biesiady, incentivy winne i zakupy win w piwnicach
Pobyty od 2 nocy do 14 nocy w apartamentach, hotelach, pensjonatach i willach
Cena jest uzależniona od rodzaju i długości zakwaterowania,
najniższe oferty od 199 zł za 3 dni ( 2 noce)
Do opłaty za pobyt doliczamy koszty ubezpieczenia NW i KL 15 zł/3 dni
Węgierskie wina mają długą tradycję. Historia niektórych regionów winiarskich, jak np. regionu Tokaju, sięga aż 290 roku naszej ery. Na Węgrzech znajdują się 22 regiony winiarskie. Liczne węgierskie wina zdobywają nagrody na konkursach międzynarodowych. Zarówno Węgrzy jak i cudzoziemcy coraz częściej specjalnie wyruszają w podróż, by osobiście poznać regiony produkcji wina i odwiedzić piwniczki winne.
Wino z Tokaju cieszy się niezrównaną i odwieczną sławą. Od niepamiętnych czasów wino to jest uważane za trunek o niezwykłych właściwościach: odnawia siły witalne, wygładza skórę, orzeźwia ciało i ducha, jest cudownym środkiem niosącym zapomnienie, boskim darem harmonijnie łączącym miłość, piękno i radość. Król Ludwik XIV określił wino Tokaj Aszu jako „wino królów-król win”. Do produkcji wytrawnego i słodkiego wina szamorodni oraz Tokaji Aszú tutejsi winiarze od stuleci stosują te same specjalne sposoby. Według legendy mówiącej o winie Tokaji Aszú, w Wielkanoc 1630 roku Laczkó Máté Szepsi ofiarował Zuzannie Lorántffy wino zrobione ze szczepu winorośli, pochodzącego z winnicy Oremus. Mimo, iż we wcześniejszych opisach pojawiają się już wzmianki o winie aszú, faktycznie powstanie tokajskiego wina Tokaji Aszú przypisywane jest tej właśnie dacie.
W Tokaju przez trzy dni czekają na gości parady, pokazy przyrządów używanych przy produkcji wina oraz degustacje i jarmark sztuki ludowej. Festiwal Win w Tokaju odbywa się od 1932 roku już tradycyjnie zawsze w pierwszy weekend października. Podczas tego wydarzenia prezentowane są wina z Tokaju i okolic, kultura regionu, miejscowa gastronomia oraz wartości przyrodnicze. Towarzyszą temu zawsze imprezy folklorystyczne, koncerty, kiermasze, zawody sportowe.
Wino węgierskie już w 1310 r. figurowało na listach towarów przewożonych z Węgier do Polski. W popularyzowaniu węgierskich win w Polsce wielką rolę odegrał Zygmunt I, który jeszcze jako królewicz od listopada 1498 roku trzy lata spędził w Budzie. Natomiast wino tokajskie pojawiło się w Polsce w drugiej połowie XVI wieku po elekcji na króla polskiego księcia Siedmiogrodu Stefana Batorego. W celu ułatwienia handlu założono magazyny win węgierskich w Dukli i w Jaśle. W wieku XV i XVI słowo "węgrzyn" oznaczało wina węgierskie, a od XVII wieku słowo "tokaj" znaczyło tylko wino, ponieważ w tym czasie tylko takie było na rynku polskim. W XVII i XVIII wieku następuje dalszy rozwój handlu węgiersko - polskiego, wielką rolę odegrał rosnący import win węgierskich. Kto żyw jechał na Węgry po dobre wino !!! Wśród polskiej szlachty panowała opinia, że nie ma wina nad węgrzyna, nie ma wina podobnego do win tokajskich. Pijano je powszechnie nawet na sejmikach. Panowie szlachta ugaszczali się, gdzie wyśmienite jadło i napoje, a w pierwszym rzędzie węgierskie wina serwowano. Tam, gdzie dużo i dobre węgierskie wina znaleźli, tam zawsze większe towarzystwo było. Dla koneserów historii "węgrzyna" polecam "Pan Podstoli"-Ignacy Krasicki i pamiętnik Henryka Fukiera.
Królem węgierskich win i winem królów jest Tokaj, produkowany tylko w jednym regionie Węgier w dwu głównych odmianach : Tokaj Szamorodni (metoda tradycyjna) i Tokaj Aszu (dodaje się do produkowanego wina winogrona zwiędnięte, pozostawiane do pierwszych przymrozków) oraz Tokajski furmint, muszkatel i Hárslevelü, pezsgö i wina stołowe produkowane z winorośli z tego samego regionu oraz napój mocniejszy tokajski destylat winny.
Tokaj Szamorodni powstaje w ten sposób, że kiście winogron bez przebierania są przerabiane. Jakość zależy od ilości zwiędniętych winogron w moszczu. Wino minimalnie dojrzewa przez 2 lata w drewnianych beczkach o pojemności 136 - 200 litrów. Słowo "szamorodni" jest pochodzenia polskiego - samorodzące się. Prawdopodobnie kilkaset lat temu nasi rodacy kupowali kiście winogron jeszcze przed winobraniem i sami je przerabiali, uzyskując wino pochodzenia tokajskiego.
Tokaj Aszu to prawdziwie królewski napój. Aszu liczy się więcej niż wino. To wspaniały szlachetny prezent, możemy nim zaszczycić naszych przyjaciół, ukochanych lub obdarować samego siebie. W doborowym towarzystwie możemy uczcić uroczyste momenty naszego życia. Produkcja Aszu, to proces bardzo pracochłonny. W czasie winobrania z kiści winogron ręcznie pojedyńczo obrywa się każdy zwiędnięty owoc i zgniata się je w kadziach. Przez 36 - 48 godz. papka z winogron jest mieszana. Następnie do beczki (gönczi) z wytrawnym winem dodaje się od 3 do 6 potonów tak przygotowanej papki. Wino Aszu dojrzewa w tych beczkach minimum tyle lat ile ma putonów plus dwa lata. Niebagatelną rolę odgrywa pleśń, która powstaje tylko w piwnicach tokajskich. Podczas produkcji win tokajskich powstaje hinina jako jeden ze składników, samo zdrowie ...
Wszystkie wina tokajskie posiadają niepowtarzalny łatwo rozpoznawalny bukiet i smak.
Trasy winiarskie dają możliwość przyjrzenia się produkcji win, poznania muzeów wina oraz degustacji,a liczne święta i festiwale zapraszają turystów do wspólnego winobrania, wspólnego świętowania i do wspólnego picia wina.
Zapraszamy na wycieczki szlakiem węgierskich win, zwiedzanie winnic i piwnic z winem, degustace i festiwale wina!
Węgierskie regiony winiarskie:
1. Sopron (Soproni borvidék),
2. Nagy-Somló (Nagy-Somlói borvidék),
3. Zala (Zalai borvidék),
4. Balatonfelvidék (Balatonfelvidéki borvidék),
5. Badacsony (Badacsonyi borvidék),
6. Balatonfüred-Csopak (Balatonfüred-Csopaki borvidék),
7. Balatonboglár (Balatonboglári borvidék),
8. Pannonhalma (Pannonhalmai borvidék),
9. Mór (Móri borvidék),
10. Etyek-Buda (Etyek-Budai borvidék),
11. Ászár-Neszmély (Ászár-Neszmélyi borvidék), 12. Tolna (Tolnai borvidék),
13. Szekszárd (Szekszárdi borvidék),
14. Pécs (Pécsi borvidék (Mecsekalja)),
15. Villány (Villányi borvidék),
16. Hajós-Baja (Hajós-Bajai borvidék),
17. Kunság (Kunsági borvidék),
18. Csongrád (Csongrádi borvidék),
19. Mátra (Mátrai borvidék),
20. Eger (Egri borvidék),
21. Bükk (Bükki borvidék),
22. Tokaj-Hegyalja (Tokaj-Hegyaljai borvidék)
Info w biurze.
Od | Do | Dni | Cena | |
---|---|---|---|---|
2020-04-14 | 2020-11-30 | 3 | 399.00 PLN | Kupuję |